Orolig mage

Det finns flera livsmedel som kan lindra orolig mage. Om man inte är försiktig kan det leda till magkatarr som är mycket besvärligare att bota. Därför är det bra om man är noga med vilka livsmedel man sätter i sig redan nu.
Gemensamt har de så kallade bakteriestammar som lindrar magproblemen.
De brukar kallas den “verksamma bakterien” i produkten. Man brukar använda “probiotika” som samlingsnamn för dessa.

 

Livsmedel som kan lindra orolig mage

Exempel på produkter som inehåller probiotika är

Fil och yoghurt

Proviva

Verum

Actimel

Cultura 

Dofilus

Valio 

Gefilus Max Shot

Vissa produkter måste man kanske gå till apoteket eller en hälsokostbutik för att köpa.
Dessa brukar i regel ge snabbare resultat men kanske inte lika långvarigt.

Dessa är:

ProbiMage

Bifiform Balance

Probiomax

Något som ibland orsaker oroliga mage är svårlösliga fibrer. Vi får ofta höra att fibrer är bra för magen. Det är i och för sig sant, men lider man av oroliga mage bör man välja en viss typ av fibrer. Så kallade milda fibrer är lättlösliga i vatten och också snallare mot en orolig mage.

De är bland annat:

Sunwic

Psylium Fiberpulver

Regicol

SCP-flakes

Minska orolig mage genom att äta regelbundet

Om man lider av orolig mage är det av största vikt att man inte äter jättestora portioner sällan. För at magen skall må bra och hinna hantera maten är det mycket snällare om man äter  mindre måltider med kortare intervall. 

För att ytterligare förbättra magens funktion är det bra om man kan motionera regelbundet. Det måste givetvis inte vara något jättepass. Det viktiga är att man i vår ofta ganska stillasittande samhälle i alla fall en halvtimma om dagen utför någon form av motion. Det kan vara en rask promenad eller en cyckeltur. Det viktiga är att det blir av. 

Känner du att du inte har tid för detta kanske du där har ytterligare en faktor till att du upplever en orolig mage. Stress är en stor inverkande faktor på hur vår mage beter sig. Om dina symptom beror på stress som du inte tänker göra något åt är det osannolikt att du lyckas bli av med din  oroliga mage även om du följer alla de andra råden här. 

Förutom att försöka äta de livsmedel som nämnt här bör man även försöka undvika alför fet mat, alför hårt stekt mat och alför starkt kryddad mat. Även kaffe, alkohol och konstgjorda sötmedel kan vara svårt för en orolig mage att hantera. 

Det kan vara lindrande för magen att dricka vissa sorters örtteer som 

Kamomillthe

Pepparmyntathe

Dr-Yangs Belly Balancethe

Salus Anis the

Färnåls-the

Kummin-the

Stress lika med orolig mage

Som nämndes tidigare är stress ngot som man bör undvika för att slippa en oroliga mage. Det kan vara lättare sagt än gjort. Här följer några praktiska förslag som gör det lite lättare att lyckas.

Lyssna på lugn musik som gör att kroppen har lättare att slappna av och bli av med stressen.

Unna dig en massagemed jämna mellanrum. Ökad blodcirkulation, uppmjukade muskler och frisläppandet av serotonin och oxytoicin gör att man kan minska stressen rejält

.
Förutom ovan beskrivning är det bra att den som lider av orolig mage själv känner att den metod som används fungerar för eller henne. Alla är olika och hur man än vrider och vänder på det så är orsaken till att man lider av orolig mage olika för de flesta, och kräver därför att man provar sig fram lite på egen hand för att komma runt problemet och hitta den lösning som fungerar för just dig. Tipsen på denna sida bör göra det något lättare att hitta den lösning som gör att just du kan slippa orolig mage.

    
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)