Förstoppning

Definition på förstoppning 

Förstoppning är när man bajsar mindre än två gånger i veckan eller upplever problem med altför fast avföring som är problematisk att få ut. Förstoppning kan ge upphov till smärtor i magtrakten men också allmänt obehag. Detta vet ni som upplevt det säkert altför väl.

Förstoppning - vad kan vara orsaken 

Som de flesta säkert kan lista ut beror förstoppning nästan uteslutande på vad man äter eftersom det hamnar ju så småningom i tarmen där ju problemet upplevs. Ofta är det inget alvarligt och de flesta har faktiskt någon gång känt av någon grad av förstoppning.

Äter man till exempel för lite fibrer känner man lätt av att avföringen blir lite hårdare. Detta beror på att fibrer behövs för att tarmarna skall jobba. Något som nästan är självklart är ju också att brist på vätska kan orsaka förstoppning.

Det många däremot inte vet är att även här är stress en negativ och ganska viktig faktor. För mycket stress och oro kan orsaka förstoppning. Precis som fibrer hjälper tarmarna att jobba gör även att vi själva rör på oss att tarmarna jobbar. Så ett alldeles för stillasittande liv kan också orsaka förstoppning.

Detta är som sagt något som många mer eller mindra har upplevt någon gång i livet och brukar inte vara av så alvarlig art. Dock bör man känna till det att om man går för länge med förstoppning kan det leda till inflammation i magen. Om det går så långt bör man uppsöka läkare.

Även hemorrojder kan vara ett resultat att man inte tömmer tarmen tillräkligt ofta. Går man och håller sig för länge kan det ge upphov till både hemorrojder och analsprickor. Hur smärtsamt och besvärligt ett toalettbesök kan bli då är inget man önskar veta.

Vad kan jag göra för att inte bli förstoppad.

Om vi tittar på vad som är orsakerna till förstoppning kan vi genast lista ut att vardagsmotion, mat med mycket fibrer och att undvika stress minskar risken avsevärt. Att undvika stress är något av en universallösning för många av de problem som fins idag. Det vet de flesta redan men har ändå mycket svårt att tillämpa. Det många kanske inte vet är att fibrer kan minska risken för tjocktarmscancer. Så det fins flera goda skäl att följa råden här.

Försök inte hålla dig för länge om du känner att du är bajsnödig. När du går på toaletten ta god tid på dig. Att inte stressa gäller även här.

Råkar du ändå ut för förstoppning kan du först prova några receptfria födoämnen som hjälper att sätta igång tarmarna och förhoppningsvis botar förstoppningen.

Katrinplommon, fikon och aprikoser
Råa grönsaker
Hårt eller mjukt bröd som innehåller grovt mjöl
Fil, yoghurt och messmör
Grova gryn, vetekli och linfrö

Hjälper inget av ovan fins det receptfria laxermedel som man kan använda. Detta brukar nästan i alla fall lösa akut förstoppning. Återkommer förstoppningen kan det vara bra at be läkare om hjälp

För att undvika förstoppning skall du minska intaget av följande:

Vitt bröd
Stort intag av mjölkprodukter
Kokta morötter
Pasta och ris
Te 

ovan är inte en komplett lista på något sätt men ger en fingervisning om vad som bör undvikas.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)