Magkatarr

magkatarrMagkatarr är ett gemensamt namn för flera problem som upplevs i magen och maggropen. Ibland börjar det som helt vanlig orolig mage Magkatarr är kanske inte det mest tydliga namnet på besvären, då man kanske inte alltid lider av en inflammation som magkatarr egentligen betyder. Man skulle kunna kalla det dyspepsi om man är bättre bevandrad i de läkarvetenskapliga termerna. Detta ord istället för magkatarr har sitt ursprung i grekiskan och avser ”dålig eller illa fungerande”. I en del fall leder detta dock till inflammation i magslemhinnan eller tolvfingertarmen.

 

Det kan vara bra att ha i åtanke att om besvären inte försvinner på en lång tid så bör man uppsöka läkarhjälp för att för säkerhets skull utesluta magsår då detta kan vara mycket alvarligare. 

Kan jag behandla magkatarr själv på något sätt?

Ja! Som du säkert ser ovan är flera av orsakerna till magkatarr saker som man kan förändra på egen hand bara genom att ändra sin livsstil och planera.

Det kanske inte är så bara och det skall sägas att det krävs tålamod och målmedvetenhet eftersom resultaten kanske tar lite tid att känna av.

Det första man kan göra är att se över sina matvanor. Som konstaterats ovan skall vissa saker undvikas.  Exempel på sådan som du inte bör sätta i dig är alkohol, kaffe och givetvis rökning. Vill du ge kroppen en chans att återhämta sig bör du istället satsa på mat som är lättsmält och len för magen. Regelbundna måltider är också en viktig vana att få till. Då undviker du att äta stora måltider som är ansträngande för magen att hantera.

När du äter dessa måltider, se då till att tugga maten ordentlig. Försök iallafall till en början att räkna antalet tuggor. Då tvingas du att tänka efter och inte stress-äta.

Några tipps på naturliga och lättillgängliga "mediciner" för magen är kamomillte eller the gjort på pepparmynta.

Som blir tydligt när du läser om hur du skall äta bör du även i resten av liver försöka ta det lite lugnt. Stress påverkar magen negativt och är en stor orsak till att många upplever magbesvär och även blir känsligare för vissa födoämnen. Så försök strukturera och planera varje dag så att du även hinner med att slappna av. Det fins åtskilliga böcker i ämnet och känner du att detta är svårt att lyckas med kan jag rekommendera att läsa någon bok i detta ämne.

För att få korvarig men omedelbar lindring kan man även prova en vetekudde som värms upp och läggs på magen där det smärtar. Detta brukar lindra smärtan något för de flesta. Finnes att köpa i de flesta hälsokostbutiker.

 

Symtom på magkatarr

Det gör ont eller känns allmänt obehagligt ofta precis under lungorna.

Man känner sig mätt fort när man äter.

En känsla av att man är hungrig trots att man nyligen har ätit och borde vara mätt.

Det känns som magen är uppkörd och ibland får man svullen mage

Svagt Illamående och rapningar

Halsbränna

Det gör on eller känns obehagligt inte bara i magen utan bakåt i ryggen

Du blir ofta gasig och magen mullrar ofta efter att du har ätit.

 

Magkatarr - vad är orsaken?

Oftast är det inte bara en enstaka orsak att man får magkatarr.

Följande är ofta några orsaker som medverkar till magkatarr.

Psykologiska faktorer som stress men även viss mat kan framkalla saltsyra som utsöndras och irriterar magslemhinnan.

Starkt kryddad mat, stress, kaffe, oro, sprit och tobak.

Inre stress och depression.

Att man äter oregelbundet, stressar i samband med måltider vilket ofta leder till att man inte tuggar maten ordentligt är ofta medverkande faktorer.

 

Fins det anledning att söka läkarhjälp?

Om du inte blir av med din magkatarr utan den håller i sig utan uppehåll kan det vara tecken på något som du inte kan åtgärda med egna medel utan verkligen behöver läkarhjälp med.

Ovan gäller såklart också om symptomen förvärras. Det kan krävas att du tar någon medicin.

Om du är äldre än 60 och känner flera av ovan nämnda symtom

Om du minskar mer än normalt i vikt.

 

Hoppas ovan information har gett dig en något mer av den information du sökte.

    
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)